Schoenen zijn een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en combineren functionaliteit met stijl. Hoewel er elk seizoen duizenden nieuwe ontwerpen op de markt komen, zijn vrijwel alle schoenen variaties op slechts zeven klassieke basismodellen. Deze tijdloze ontwerpen vormen de basis van elke schoen die we vandaag dragen. In deze blog nemen we je mee in de geschiedenis en evolutie van deze zeven basismodellen, die al eeuwenlang de wereld van schoenen bepalen.
Wist je dat alle schoenen variaties zijn op slechts zeven basismodellen?
Schoenen zijn een perfecte samensmelting van vorm en functie. Ze bieden niet alleen essentiële ondersteuning en bescherming, maar spelen ook een cruciale rol in onze uitstraling. In de huidige mode-industrie worden elk seizoen naar schatting zo’n 200.000 nieuwe schoenmodellen ontworpen door diverse aanbieders. Slechts een klein percentage hiervan, ongeveer 10%, vindt uiteindelijk zijn weg naar de markt, wat nog steeds neerkomt op zo’n 20.000 nieuwe modellen per seizoen. (Deze cijfers zijn afkomstig uit een Italiaans vakblad en zijn niet onafhankelijk geverifieerd).
Hoewel deze aantallen misschien wijzen op een enorme variëteit, valt bij nader inzien op dat alle schoenen in wezen variaties zijn op slechts zeven basismodellen die al eeuwenlang bestaan: de sandaal, mocassin, klomp, laars, muil, pump en veterschoen.
Dit zijn de zeven Basis Schoenmodellen
Interessant genoeg is dat geen van deze modellen oorspronkelijk ontworpen zijn als damesschoen. De jongste van deze basismodellen, de Oxford, dateert al van zo’n 350 jaar geleden. Ondanks de immense creativiteit van ontwerpers in de afgelopen vier eeuwen, is er dus geen nieuw basismodel bijgekomen…
Hieronder een kort chronologisch overzicht van de ontwikkeling van de zeven basismodellen schoenen:
3500 v.Chr.
1. De Sandaal
De oudste en eenvoudigste vorm schoenen die we kennen. Bestaande uit een zool (gemaakt van bijvoorbeeld gevlochten riet, hout of leer) en een band om de sandaal aan de voet te bevestigen. Ontworpen om de voeten te beschermen tegen hete zand en ruwe oppervlakken.
1000 v.Chr.
2. Mocassin
Een iets complexer ontwerp. Als je een stuk leer, draad en een naald hebt, kom je al snel uit op dit model, met of zonder een voorblad (spiegel). Het is een zachte schoen door inheemse volkeren in Noord-Amerika gedragen, gemaakt van een enkel stuk leer voor flexibiliteit en comfort.
1200 n.Chr.
3. De Klomp
Een holle zool die oorspronkelijk uit één stuk hout werd vervaardigd. Vooral populair in Europa bij boeren voor bescherming in modderige omstandigheden.
1000 n.Chr.
4. De Laars
Van oudsher met een schacht die in hoogte kon variëren door deze om te slaan. De naam “laars” komt van het Franse woord “botte”, wat waarschijnlijk is afgeleid van het woord voor emmer (“bucket”). Laarzen werden vaak met veters of gespen vastgezet, en voorzien van een aangehechte zool. Laarzen werden gedragen door soldaten en ruiters voor bescherming, vooral in de oudheid en de middeleeuwen.
500 n.Chr.
5. De Muil
Een verder ontwikkelde sandaal, waarbij de zool ook de voorvoet beschermt. De ‘upper’ wordt op de zool gemonteerd, wat het model al redelijk geavanceerd maakt. Deze hielloze schoenen waren vooral geliefd in luxe kringen in Byzantium en later in Europa.
vanaf 17e eeuw
6. De Pump
Een pump is een doorontwikkelde muil met een gesloten hiel. Hier worden gespen (of veters voor de minder welgestelden) belangrijk om het voor- en hieldeel met elkaar te verbinden. Vooral aan het hof van Lodewijk XIV zijn deze sierlijke schoenen met lage hakken populair bij zowel mannen als vrouwen. Later is de pumo verfijnd naar elegante damesschoenen, versierd met strikken, gespen en stoffen van zijde en satijn.
1800 n.Chr.
7. De Veterschoen
Veters bleken een effectieve en goedkope sluiting. De Oxford (met gesloten front) en de Derby (met open front) zijn door hun slimme veterconstructie in staat om nauw om de voet te sluiten, wat het lopen aanzienlijk vergemakkelijkt. Deze introductie van veters als sluiting maakte schoenen beter passend en comfortabeler. De veterschoen is de vooroploper van onze sneakers.
Samenvattend
Elk basismodel heeft zich aangepast aan de behoeften van de tijd en de cultuur, van praktisch schoeisel tot modeobjecten.
- Oudheid: Sandalen en laarzen voor militair en dagelijks gebruik.
- Middeleeuwen: Klompen en laarzen voor praktisch werk, muilen voor luxe.
- Renaissance tot 19e eeuw: De opkomst van pumps, veterschoenen en verdere verfijning van laarzen en muilen.
“Pumps evolueerden vanaf de 18e eeuw naar elegante damesschoenen, gedragen voor formele gelegenheden en vaak versierd met strikken, gespen en stoffen van zijde en satijn.“
Terug naar de functie van schoenen
Het primaire doel van schoenen is altijd geweest om de voeten te beschermen. Daarnaast spelen factoren zoals de plaats van gebruik, het doel, status en klimaat een grote rol in het ontwerp en de variatie van schoenen.
Ontdek de duurzaamheid van onze schoenen, handgemaakt in kleine ateliers in Italië. Wees een van de eersten om deze tijdloze stukken te bemachtigen.
Beeld Joep Mooleburgh en Pexels by cottonbro.
Tekst geschreven door Gijsbert Wolleswinkel
Meer Shoe Stories?
Op de juiste leest geschoeid
Een goede leest is de basis voor comfortabele en stijlvolle schoenen. Door zorgvuldige selectie en vakmanschap kunnen diverse modellen op dezelfde leest worden gemaakt. Onze schoenen bieden een perfecte pasvorm en passen zich aan de mode aan, zonder concessies te doen aan comfort.
Comfortabele hakken: balans tussen stijl en draagbaarheid
Hakken geven je een elegante look, maar kunnen je voeten ook flink laten voelen. Wist je dat een kleine hak van 3-4 cm eigenlijk comfortabeler is dan helemaal plat? Maar wil je toch de hoogte in op hakken? Kies dan voor een plateauzool. Zo loop je stijlvol én comfy, zonder dat je voeten snel moe worden!